Oppe Brik

Algemene info

Meer weten?

Algemene info

De bruisende dorpskern Reuver met veel winkels, ondernemingen en het gemeentehuis telt ruim 6.000 inwoners. Het iets kleinere, doch levendige, Offenbeek heeft er bijna 5.000. Beesel, met net geen 2.500 inwoners, is een van oudsher agrarische kern met monumentale panden en een gezellig marktplein.

De gemeente Beesel beschikt verder over gezellige horecagelegenheden, goede onderwijsvoorzieningen en een rijk verenigingsleven.

Het gebied

Gemeente Beesel is omringd door schatkamers van groen en natuur. Beesel wil een voorbeeldgemeente zijn op het gebied van duurzaam en toekomstbestendig wonen en bouwen, en inspelen op veranderende woonwensen, een veranderende bevolkingssamenstelling en een toenemende behoefte aan duurzaamheid. Gemeente Beesel kan met Oppe Brik laten zien waar het voor staat: wonen en werken in een mooie groene en energie neutrale wijk, vlakbij goede voorzieningen als winkels en onderwijs, tussen de steden Venlo en Roermond.

Gemeente Beesel ontwikkelt een nieuwe energie neutrale wijk op het voormalige Wienerberger en Wavin terrein. Gemeente Beesel kocht het voormalige fabrieksterrein in de kern Offenbeek om daar een nieuwe wijk voor wonen en werken te bouwen. Er komen koopwoningen en huurwoningen, woningen met tuin en appartementen. Alle woningen en appartementen zijn levensloopbestendig. Daarnaast zijn er woon- werk kavels gepland: voor woningen waaraan een bedrijfsruimte is gekoppeld.

In het midden van de woonwijk komt een park voor de bewoners en voor overige inwoners van de kern Offenbeek. Een deel van de fabriekspanden op het terrein is bewaard als industrieel erfgoed en krijgt een nieuwe functie. Partners van gemeente Beesel bij de ontwikkeling van het gebied zijn de Limburgse Herstructurerings-maatschappij voor Bedrijventerreinen LHB en woningcorporatie WoonGoed 2-Duizend.

Vogelvlucht

Wonen, werken en genieten staat centraal bij de inrichting voor de toekomstige bewoners van Oppe Brik. Oppe Brik wordt een groen en levendig gebied in de kern Offenbeek. Groen, want de bewoners zitten letterlijk met de voeten in het park en kunnen genieten van het Groenste Dorp van Nederland: Beesel. Levendig, want er zijn mogelijkheden voor ontmoeting in het eigen park en in het industrieel erfgoed, en de centrumvoorzieningen van Reuver zijn om de hoek.

Het programma van Oppe Brik

Betreft woningen is het volgende gepland:

  • 10 woon/werk kavels
    voor ondernemers die wonen willen combineren met een bedrijfsruimte, Deze worden ontwikkeld door gemeente Beesel in samenwerking met LHB.
  • 110 huurwoningen
    waarvan 84 appartementen, 6 patiowoningen, en 15 woningen met tuin. Deze worden ontwikkeld door WoonGoed 2-Duizend.
  • 40 koopwoningen
    waarvan 6 starterswoningen, 8 tweekappers, 20 vrijstaande woningen (waarvan 5 mogelijk vrijstaand-geschakeld) en 6 levensloopbestendige woningen. Deze worden ontwikkeld door gemeente Beesel.
Vogelvlucht

Het industrieel erfgoed van de voormalige greswarenfabriek is geschikt voor functies als onderwijs, als bedrijfsverzamelgebouw, als horeca met kookstudio en daarmee als trefpunt in en voor de wijk. In het midden van Oppe Brik komt een park als ontmoetingsruimte voor bewoners.

Park Oppe Brik

Naam Oppe Brik

De aanvankelijke naam voor het gebied, Molenveld-Zuid, verwees naar een bedrijventerrein en was volgens de Heemkunde vereniging Maas- en Swalmdal niet kloppend. De partners in de ontwikkeling van het gebied willen een naam die klopt met de historie van het gebied, van heide tot brikkenbakkerij en greswarenindustrie, en een naam die past bij de nieuwe identiteit en de nieuwe bewoners, die past bij de naamgeving van andere wijken van Offenbeek, Reuver en Beesel, en die herkenbaar, kort en krachtig is.

De naam Brik verwijst naar de brikkenbakkerij die ooit door Louis Timmermans werd gestart. Deze brikkenbakkerij werd later een bestendige fabriek voor dakpannen en greswaren. Oppe Brik is een naam die verwijst naar de historie met de brikkenbakkerij, maar die ook aansluit op het spraakgebruik in de regio. Een nieuwe bewoner kan straks zeggen dat hij of zij Oppe Brik in Offenbeek woont, zoals nu gezegd wordt dat iemand Oppe Ruiver woont. De naam Oppe Brik is onderscheidend, passend bij de historie en bij de nieuwe identiteit van het gebied.

gemeente Beesel
Provincie Limburg
Woongoed 2-duizend
SOML
LHB Limburg